Wednesday, October 8, 2008

Separa Kritikal Katanya?...

Selasa malam
7 Oktober 2008
Hospital Kuala Lumpur (separa kritikal)
8.12pm - 1am

Assalamualaikum...

Malasnya nak mulakan hari nie, maklumler lama sangat bercuti katanya... hari nie, 8hb cD start masuk keje semula... Semalam hari cD kusam dan kelam kelibut dibuatnya, mana idaknya semalam Khai terpaksa dipapah@diusung bagai ke HKL untuk rawatan lanjut... 2 hari demam dan 2 hari g klinik tapi x nampak tanda-tanda demam akan kebah, semalam masa jemput dia balik keje muka pucat semacam jer... x paham sungguh cD ngan doktor yang merawat si Khai nie, just cucuk bontot n kasi ubat jer, panas dah cecah 140 tapi x juga kasi mc... Ko ngape doktor?

Lepas hantar Khai sampai rumah cD terus balik, penat ler juga coz sebelom tu cD telah berpoye-poye seorang diri kat OU, cuti katanya kan harus lah merewang... tepat jam 7.37pm cD terima satu panggilan, tertera nama "Khai"... antara perbualan yang tercetus ketika itu adalah lebih kurang sebegini:-

Khai : cD tolong hantarkan aku ke Hospital (emergency), aku x tahan...
cD : Ko ngape, kat mana nie? (soklan bodoh, kat umah ler)
Khai : Kaki aku x leh gerak, tolong laaa (dia da start nanges)
cD : Ok, ok tunggu aku datang (tetiba cuak n gelabah)

Sesampai jer kat umah Khai, cD tengok dia dah terbaring kat ruang tamu, berjujuran air mata nie tahan sakit... Ermmm bertambah cuak, tapi cD maintain.. huhuhu pegang dahi dia, Ya Allah hangat bagaikan bara, kaki dia dah kejang time nie.. x leh nak bengkok langsung... sudah, bertambah-tambah cuak, dah lumpuh ke dak Khai nie... Nak x nak cD ngan boboy (abg Khai) terpaksa papah... ehhh bukan, kitorang angkat dia masuk dalam kete.. serius nie sampai x leh jalan. Masuk jer dalam kete kitorang terus menuju ke HKL, kat belakang dia da start mengerang tahan sakit...

Sampai jer kat HKL kitorang tuju ke emergency ler, tatau nak kemana dah... buka jer pintu kete pekerja kat situ sebok tanye soklan bodoh... "kenapa nie"? Ayooooo... ko ngape? sakit laaa, x kan main masak-masak lak... sentap siot ngan soklan dia... lepas tanye soklan bodoh tu, Khai terus di bawa masuk ke dlm.. ermmm "separa kritikal"?... apa-apa la janji da sampai spital... lepas mendaftarkan si Khia, cD kena tunggu kat luar... kuang hajar, dihalau katanya... terpaksalah tunggu kat luar tanpa mengetahui keadaan sebenarnya, lama gak menunggu, boboy x puas hati... kitorang masuk je nak tanye cene keadaan khai. Katanya masih dirawat, tengok dia da kena masuk air... x ada apa yang mampu kami lakukan, akhirnya kami pulang setelah doktor berjanji akan call jika ada perkembangan....

p/s: hope x ada apa-apa yang serius... maybe panas terlampau saje.. ermmmm

-cD-

23 comments:

DaK haNIe said...

huisyy..
moge dia cepat sembuh...

[[ Sakura ]] said...

sabar ye cD..semoga dier cepat sembuh...Doa pada Allah okey..

-cD- said...

Ermmm Alhamdulillah, dia da ok... Panas terlampau katanya, tu yang kejang-kejang bagai tu..

amirul usheruff dzulkarnain said...

doktor klinik biasa memang lahanat ok..!!!..

suruh khai byk minum 100 plus..

semuga dia cepat sembuh...

-cD- said...

ermmm lahanat plus hanjeng, masalahnya tu klinik panel.. cene la lerh jadi panel kalau servis hanjeng manjang...

you are now in my zone said...

uih takotnyer...harap khai ok. amin.

-cD- said...

harap2 gitu laaa...

Hidney said...

ingatkan ucuk kena prank kew aper... rupanya betul. ish seram gak sakit khai tu. harap2 cepat sihat le hendaknya...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

cD...

yanie doakan KHAI cepat sembuh....

[yAN!e][pUTraJAya] said...

cD...

yanie doakan KHAI cepat sembuh....

-cD- said...

Maunya x seram... x leh jalan bagai, hishhh seram.. ingatkan dah lumpuh da...

-cD- said...

Mekacih yanie, amin...

Anonymous said...

hayohh cian khai betol tu dok klinik mmemanh cam lehanat kaedah nyer ubat spital jugekk yang elok mek sanggupo tgu 3 jam bagai...tgu ubat spital...hayohhh

aizul said...

ensemnya khai..boleh? haha

RizaL said...

mmg kdg2 org keje kat emergency ni hanjeng semacam (maafkan bahasa).. pernah zal dulu pegi emergency sbb tangan patah, dah la sakit gila tak tahan, sampai je kaunter pendaftaran, dia siap gitau zal "encik, sila isi borang ni".. dgn tanpa segan silunya, zal amik kertas tu dengan tangan kiri (sbb tangan kanan patah) dan terus baling kertas tu kat muka nurse yg meroyan itu... sekian terima kasih...

-cD- said...

ermmm klinik n spital kerajaan sama jer... layanan RM 1 katanya... Kalau nak yang bagus g ler Pantai or Puteri or mana2 klinik n spital swasta

p/s: sehebat dan sebagaus manapun klinik n spital swasta kalau kes2 kritikal tetap d rujuk HKL...

-cD- said...

hayooooo sempat scaning katanya..

-cD- said...

ganasnya zal... tu baru tangan patah, kalau kaki patah tatau ler.. huhuhu

budleee said...

cD ask him if dia sakit belakang mata. (pain behind his eyes) ini tanda denggue. hmm baru jer tgk korang drive kereta kuning..

-cD- said...

sakit belakang mata? huhuhu cene tu?...

nampak kitorang ke? kat mana? silap org x... huhuhu

aizul said...

hahahaha sempat jugak laa scanning gmbo kannnn....hahahaha..gmbo pon jadi daaa!~

-cD- said...

macam-macam aizul katanya... huhuhu (matilah aznil cari rancangan lain)

aizul said...

kannn...mati kene carut ngan paknil kalau tukar nama show die..hahaha